Běžky v Krkonoších (30.12.1998)
     Tak jsme se rozhodli vyrazit si do Krkonoš udělat si před Silvestrem žízeň. Jelo se na jeden den na Mísečky (mým krásným autem). My, to znamená já jako Jožka, Petr Gorecký, Pavel Prell, Robin Hron a Ondra Fohl. Asi již týden nás rosničkáři strašili oteplením a den předem nahlásili do 1000m.n.m celých 7 stupňů starého dobrého Celsia. Poslušni výdobytků moderní vědy jsme si tedy oblékli lehčí věci. Téměř k dokonalosti dotáhl svůj oblek Fohlik, který se vybavil kraťasy, které nešly stáhnout níž než těsně pod kolena a kompenzoval to podkolenkami, které pro sice šly natáhnout až pod koulena, ale v této poloze vydržely asi tak deset kroků.
    Další zajímavý moment spočíval v tom, že jsme většinou byli poprvé letos na běžkách a balancovali jsme na nich jak vosa bonbóně. Aby se nám na ty lyže lépe zvykalo, zahájili jsme svou tůru sjezdem z Míseček do Špindlu. Když se Pavel potřetí sbíral ze země, cosi na mě křičel. Co přesně nevím, ale v jeho proslovu se naznačovala jakási spojitost pánského přirození s mou osobou a navíc ještě s okamžitou inzultací. Že by mu ten sešup na začátek vadil? Každopádně (jak výstižné slovo!) jsme se dolů dostali celí. Pokračovali jsme okolo Labe nahoru až na Martinovku, kde jsme skromně poobědvali. Čím jsme stoupali výš, tím víc nám bylo jasné, že to s tím vedrem nebude tak horké. Sedm stupňů možná bylo, ale plus ani náhodou. Foukal vítr jako kráva (Milka) a bylo vidět tak na patnáct dvacet metrů. Nevím proč, ale nějak jsem Fohlíkovi ty kraťasy nezáviděl. Po slavném dobytí Velkého Šišáku se vyrazilo k Sněžným jamám, protože vichřice občas mraky okolo nás roztrhla a sluníčko na nějakých deset patnáct vteřin nasvítilo úchvatné scenerie horské krajiny. Když jsme k nim dorazili, zastavili jsme se jako každý normální člověk s alespoň zbytečkem pudu sebezáchovy u ocelových lan nahrazujících zábradlí. Nikoli tak odvážný muž s krátkými nohavicemi. Zábranu ignoroval a v poklusu, tak jak k ní přiběhl, tak i pokračoval dále. No, když si člověk uvědomí, že bylo vidět na deset metrů, sníh byl umlácenej do podoby kluziště a Fohlíka navíc poháněl do zad dující vítr o rychlosti minimálně deseti metrů za vteřinu, tak muselo být jasné, že pravděpodobnost proměny Fohlíkových běžek ve skočky (a jeho následná návštěva Polska) je pouze otázkou následujících vteřin. Zalitoval jsem, že neovládám ovládací Hlas Bene Gesseritských čarodejnic, a použil jsem hlas klasický zupácký (na vojně jsem nebyl, ale odposlouchal jsem ho od Jindřicha) a zařval: "STŮJ!!!". To co následovalo, mne šokovalo. Fohlík se zastavil a vrátil. Po několika minutách jsme se opravdu dočkali nádherného několikavteřinového pohledu na polské podhůří a pokračovalo se dál na Voseckou. Ta byla beznadějně narvaná a proto se rozhodlo  posílit se až v Jilemnické na Mísečkách. Nahoru na Vrbatovku jsme se táhli už dost hladově, dokonce jsme zbaběle obešli mohylu Hanče a Vrbaty. Sjezd nám to vynahradil, i když ne všichni jsme ho absolvovali bez problémů, na Robina jsme čekali asi čtvrt hodiny.
    Když jsem se po jídle vracel k autu, najednou jsem viděl Gorečáka, jak se zlomil v pase a začal se svíjet ve strašných křečích. Epileptický záchvat, napadlo mně a z různých školení se mně vybavilo, že bych mu měl narvat lyži mezi čelisti. Vzápětí jsem zjistil příčinu jeho záchvatu a měl jsem sto chutí mu narvat do huby ne jednu, ale obě lyže a na délku k tomu. Celý den mi v autě poměrně nahlas vyhrávalo autorádio (resp. chrčelo, protože anténu jsem sundal). Kupodivu jsem nastartoval a mohlo se frčet vstříc domovům.
Jožka