Jarní Sázava (Krahanice-Žampach) 6.3.1999
vočmama
Petra Těmahle vočmama sem to viděl! Goreckého
Datum: 6.3. 1999
Místo: Sázava - 15,6km - 9,9km
Doprava: autem - Škoda Felicia a Forman s vlekem No name
Řidiči: Lukáš a Jindra
Zúčastnění: Pavel "Piškot" Prell, Lukáš "Kovy" Kovárník, Jindřich Novák, David Kysela, Martin Slouka, Felix Petr, Petr "já" Gorecký
    V sobotu 6.3. jsme se vypravili na řeku Sázavu, sjet si tak tréninkově úsek řeky z Krhanic na Žampach. Důvodů jsme měli hned několik. Tak třeba už se blíží závodní sezóna a se začátkem i závody ve sjezdu právě z Krhanic (27.-28.3.), ale jen do Kamenýho Přívozu, což je asi o 500 metrů proti proudu od Žampachu. Další důvod je, že před těmadle závodama jsme se potřebovali projet na divočejší vodě než v Kralupech na voleji. Někerý z nás (David, Martin a LUKÁŠ) seděli na sjezďáku na divoký vodě vůbec poprvé. A neposlední důvod byl fakt, že vodní stav Sázavy byl několikanásobně nad průměrem.

    Podle kilometráže je to z Krhanic do Kameňáku 4,4km a odtamtud potom 1,2km na Žampach (no asi mám blbý vodhady). V tomhle úseku o obtížnosti WW II jsou celkem 4 jezy, pokud nepočítám Žampach, protože většinou vylejzáme nad jezem.

    Kluci (bohužel žádná děvčata) vyrazili z Kralup už někdy v 7 hodin ráno, mě vyzvedli v hlavním městě=Dolínku v 7:20. Po cestě se nic nedělo, akorát jsme se všichni těšili na vodu, jiní měli v kalhotech, ale všichni jsme byli rádi, že jsme vlastně poprvé vyrazili letos na vodu v trochu větším počtu. Jen jsme si s Lukášem říkali, že nám tu chybí suchý Johanovy hlášky (přečtěte si ostatní stránky a pochopíte slovo ?suchý?).

    Dorazili jsme někdy kolem 9. hodiny a co jsme viděli. Řeka byla úplně jiná než jsem jí kdy viděl a to jsem jí viděl hodněkrát. Tolikhle vody jsem tady ještě nezažil. První krhanickej jez byla jen větší vlna, proud byl silnej jako kráva a dole pod mostem byly vlny jak mrazící boxy. Šli jsme se kouknout na Pěnkavu (to je 2. krhanickej jez) a ten byl taky dost dobrej. Při pravý straně válec, na místě, kde je jindy šlajsna, byl takovej hnusnej šikmej válec a vlevo byl jazyk s vlnkama. Ostrůvky, nebo bygry, který jsou jindy nad vodou teď byly úplně pod vodou, nebo byly vidět jen klacky trčící z vody. Tak do gumy! Teploměr nebyl moc hodnej a voda taky nebyla z nejteplejších (cos čekal, vole?). Martin, David i Felix měli docela dobrý bobky, já jsem si jen říkal, že by se mi dneska nechtělo koupat.

    Než jsme se vyprdelili a svezli auto, bylo už nevim kolik hodin, ale prostě to trvalo. Napoprvý jsme si řekli, že si to sjedem jen tak volně společně, abychom to trochu dostali do ruky a ti co to neznaj aby to poznali. Nutno říct, že i ti co to znali to až na Jindřicha takhle stejně neznali (no bodejť když jezdí už 20 let!!!-Ahoj Jindro). Takže jedem. Hned v první vlně mi spadla špricdeka, takže jsem si ty nádherný vlny doslova vychutnal. Pod mostem po úpravách výstrojí (Pavlovy taky spadla šprajda, Martin se málem prásknul, Lukáš poprvý vylehával, Felix měl mokrý brejle a David se tvářil kysele) jsme jeli vstříc Pěnkavě. Pavel dělal machry že pojede přes válec. Já jsem radši vyměk a jel vlevo nejjednodušší cestou a o kus dál jsem zastavil. Naštěstí všichni nakonec i Pavel taky vyměkli a jeli za mnou. Rozhodlo se, že dál až k Lesnímu jezu pojedu první a tam počkám, takže nevím co se dělo ostatním, ale já měl s rozvodněnou řekou plný ruce práce. K Lesnímu dorazili všichni celý. Lesní jez jindy s šikmou šlajsnou byla jen vlnka, ale peřej pod ním byla dobrá. Hlavně ta asi metr (moje odhady) vysoká vlna. V Kameňáku je nad jezem rovinka, kde jsme se počkali a jeli na Žampach. Jez v Kameňáku byl taky ?vo hovně? a tak už jsme dojížděli k autu. Pavel si sjel jez Žampach, kde byl válec jak hovado a pěkná žumpa (rozuměj díra) do něj. První jízda z krku.

  Podruhý jsme chtěli jet na čas na úseky asi tak tři. Stopky měl ale na ruce jen Pavel a já s Lukášem na sport-testeru. Tak jsem je teda odstartoval; sebe taky. V první vlně mi zase spadla šprajda, tak sem si řikal, že si odečtu 20 vteřin. Na Penkavě mi ale zase spadla a tak sem se nasral a na čas se vysral. Cestou k prvnímu cíli mi spadla eště jednou, pak naštěstí už vůbec ne. Ze tří mezičasů sme radši udělali jen dva. Já jsem je odstartoval a jel poslední. Když jsem za Lesním předjel Felixe objevil se za zatáčkou plavající Martin. Tak přece krysa. Než jsem tam dojel, Martin se čapnul Jindřichvý lodě a nechal se vodtáhnout ke břehu. Vykašlal se na pádlo i na loď a navíc plaval k jinýmu břehu než plavala loď . Pádlo mu chytnul David a loď jsme vytáhli až těsně nad jezem v Kameným Přívozu. Martin jak debil pobíhal po druhým břehu a asi si myslel, že mu jí tam dotáhnem nebo co.Loď byla na špici zlomená a tak musel panáček čekat až ho vyzvedneme. Ještě musím říct, že tím, že jsme lovili Martina se i druhej měřenej úsek skrečoval. Jen Pavel, kterej jel jako první, dojel.

  Po třetí už bez Martina jsme si řekli, že pojedeme jako závod. To znamená na čas až do Kameňáku. Když kluci odváželi auto, uvědomil jsem si, že jsem tam nechal helmu. To je pech. Kšiltovka musí stačit. Vyrazil před Pavlem jako předposlední a moc mi to nešlo. vybíral jsem si blbou cestu, vlny mě brzdily, navíc se v nich blbě pádluje, jednou jsem vylehával a nabral jsem jeden bygr, stejně jako Jindřich. Časy vidíte sami vespod v tabulce. Jsou tak nějak losovaný, protože Martin, kterej nám to dole měřil, nám výsledky zašeptal (jak je jeho zvykem), a tak jsme to dávali tak nějak dohromady.

    Už bylo dost hodin a my byli hladní a žízniví a v Chrástu je taková příjemná hospoda, kde jsme se vloni tak hezky kousli...DOST. Tadle hospoda byla zavřená, tak jsme se aspoň koukli na jez pod ní. Jindy ?nabublaný šutrovatý esíčko? teď byla jenom vlna a velkej jazyk. Jeli jsme teda do Týnce. Před hospodou jsme si na vlek rozvěsili věci (obyvatelé toho sídliště nějak blbě čuměli), a šli se najíst a napít. Pivo Gambrinus za 11Kč teplé, ale jiné nebylo, tak dvakrát, kuřecí směs PRAHA a hranolky (hotovky už bohužel neměli) byly dobrý, Felixovo kuře na žampionech prej taky a bašta Gambrinus prej taky. Po jídle jsme jak se to dělá zaplatili a vypadli. Čekala nás poslední jízda, taky jako závod. Martin odmítl, že by jel, i když jsme mu chtěli zlomenou špičku oTesat (oTesat od slova TESA - značka lepenky, nedělám reklamu).

    Sladěný hodinky s Martinem se Pavlovi ?nějak? vynulovaly, já v autě nechal gumu na šprajdu, ale byli jsme ready pro poslední jízdu. Udělali jsme to tak, že já pojedu první na stopky a Martinovi řeknu můj čas. A pak podle jeho hodinek se dopočítaj rozdíly mezi ostatníma. Vzhledem k tomu že jsem jel první jsem nikoho nedohnal. Jel jsem o hodně líp než předtím a i jsem se cejtil jistější. Navíc trošičku asi o 3cm ubyla voda, tak se některý vlny zmenšily, ta největší pod Lesním jezem se zabalila a byl z ní válec, tak jsem ho pro jistotu vymet. Celkově byla druhá jízda lepší, navíc Pavel do cíle doletěl, protože se s Jindrou na cílový rovince šprajcli a hodili pořádnej sprint. A Pavel je přece jen výkonější a LEHČÍ, takže po hladině klouzal neuvěřitelnou rychlostí, zatímco Jindra se se smrtelnou křečí v obličeji snažil jet ještě rychleji, ale má přece jen větší ponor tak to nevypadalo tak dobře. I když jak se to vezme. Jindra se fakt dobře křenil.

    Pak už jen závěrečný foto, a hurá na Žampach. Sjel jsem si taky tu žumpu a bylo to fakt dobrý (lepší než moje bombóny). Jindra to málem nabořil do betonový kozy u šlajsny a pak se zabořil do tý díry. Tak jsme se převlíkli, navázali lodě, zabalili, dopil jsem zbytek svařáku v termosce, sežrali jsme Felixovi Disco(to nikdy nejíš sám) a vyrazili domu. U Lukáše v autě se za dobrý muziky krásně relaxovalo a když mě večer vyložili v našem hlavním městě (jak že? - správně - Dolínek), najedl jsem se, lehnul jsem a za zvuků ještě daleko příjemnější muziky (MALIGNANT TUMOUR) usínal. Dobrou noc a Ahoj!!!

Gory
Omlouvám se za všechny chyby, překlepy, nesrozumitelná místa, nespisovný jazyk a vůbec za to že dejchám. (že jo, Zuzi?)

(zá)vodník

čas 1

čas 2

Jindřich

14:48

14:25

Piškot

14:39

! 13:55 !

Kovy

14:40

14:30

David

16:30

16:26

Felix

16:03

*18:53

Gory

14:44

14:20

*pozn.:Felixovi spadla šprajda a musel vylejvat
A zas bude co dělat!

Martinova loď poté, aneb kdo umí, umí...