Srpnová povodeň

22.08. 21.00

Dočistili jsme cestu podél kanálu a začali s tábořištěm. Skončili jsme o něci dřív, protože už toho máme plné brýle. O víkendu možná budou pokračovat ti, kterým v tom zatím bránily pracovní povinnosti. Ale nám je to fuk. Zítra po obědě se odjíždíme rekreovat do Benátek na závody. Nikdo z nás nebyl posledních čtrnáct dní na vodě... Jak klesá voda, tak se začíná kanál vynořovat a odhalovat svá tajemství. Na horní třetině nemáme nějaká vrata a gumy, naopak tam máme spostu dřívího, kamna, lebku z krávy a výfukové potrubí nějakého tříválce. Téměř s jistotou už víme, že nemáme lávku před loděnicí.

Úterý 13.08. okolo poledne z ptačí perspektivy. Debordelizace pokračuje.
Hromada bordelu. Ještě naroste... Prostor pro lodě po očistě.
Krajní buňka. Ubytovna.
Šatna a prázdno po zmizelé buňce. Kanál se vynořuje...
Bordel je všude... ...kam se podíváš.
Kdo tohle rozplete... ČSPL prodá šíf...

21.08. 20.30

Skoro celý den jsme strávili probojováváním se vzhůru podél kanálu. Kolečka a kolečka naplaveného bordelu a stromů. Motorovou pilu už ovládám téměř s nenucenou bravurou. Ještě včera jsem ji neuměl nastartovat... Hromada vyklizených věcí před vjezdem do loděnice už má rozměry 10 x 4 x 3 m (odhadem) a ještě nejsme na konci. Startovací bouda, která byla původně přivázána k jednomu stromu neuplavala, rozpadla se. Na konci lana, které jsme našli na sloupech byla jedna část konstrukce, zbytek voda brutální silou roztrhala podle svarů a nýtů. Byl jsem se podívat na lávce pod mostem. Pohled na plechy její podlahy, zkroucené na 30 cm dvakrát o stoosmdesát stupňů je dost zvláštní. Pokroucení nasvědčuje tomu, že jde o slabý plíšek, ale když na něj šlápnete, ani se nehne... Na závěr jsme ještě autogenem rozřezali a ručkama odtahali ocelový základ odplavené buňky. Voda klesá už pomalu, nahoře má pršet, takže přehrady upouštějí jako divé, pořád teče víc, než teklo o březnové povodni. Dohodli jsme se, že to v pátek zabodnem a pojedem si odpočinout na závody do Benátek, nic se nemá přehánět. Jinak jsme dostali několik nabídek pomoci, jak finanční, tak manuální. Všem moc děkujeme.


20.08. 20.30

Řečeno slovy pražského primátora pana Igora Němce situace je vy-ni-ka-jí-cí... Voda klesá, sluníčko pálí. Bahno smrdí, ruce bolí a záda taky. Loděnice a dlažba před ní je už skoro celá vyčištěná a schne, pustili jsme se do rozmotávání trati. Řežeme padlé stromy, štípeme dráty, trháme provazy. Lehlé soupy necháváme na místě, jejich čas přijde. Opadlá voda nám zatím dovoluje konstatovat, že z šesti obnažených vrat přežily troje a ze tří velkých sougumí jedno. Dlouhým drátem jsme nahmatali lávku před loděnicí. Nebo alespoň její torzo, do vody se nikomu nechce. Zvlášť když víme, jak dopadla čistička v Kralupech. Zítra by se mohla po téměř dvou týdnech dostat na hladinu, tak uvidíme. Konečně se podařilo odvodnit prostor za silnicí, částečně brutálním bagrováním, částečně spojeným úsilím hasičských čerpadel. Přes silnici vedlo snad sedm či osm hadic... Mínusem pokračujících prací je skutečnost, že se začínají objevovat snahy organizovat naše sousedské hemžení. Projevilo se to tak, že mě hasiči nechtěli pustit autem do ulice, protože "se tam vyklízí". Přiznám se bez mučení, že jsem byl hrubý a oznámil jsem onomu hasičovi s visačkou, že by měl odejít asi tam, kde záda ztrácejí svůj slušný nazev, protože to tu bez jejich komandování fungovalo už od soboty, takže nevidím důvod, proč by to teď mělo být jinak. Ale třeba Kofyho donutili, aby si někoho sehnal a od Libuše přitáhli generátor v rukou. Povolení se prý vystavují na Městském úřadě. Začínám být na podobné komandanty alergický. Je pravda, že odpoledne po mne už nic nechtěli, tvářili se, že tam nejsou. Asi jsem nebyl jediný. Jestli něco podobného zkusili na Novotného, který má v ulici zatopené dva domy a pilu... VELKÉHO HASÜČE jsme dnes neviděli, asi to bude tím, že jsme jedli U Hrušků a ne Na Závisti.


19.08. 20.40

Záchranné práce jsou už v plném proudu. Vytrhali jsme podlahy, obložení stěn a stropu šatny a začali likvidovat zbytek odplavené buňky. Všude pod podlahami je silná vrstva mazlavého smrdícího bahna, nějaký čas tam bude k nevydržení. V ulici se pracoje na dvěstě procent, už se odvážejí haldy bordelu, před mostem vykopali odvodňovací kanál, aby v zahradnictví naproti zmizela voda. Pomáhá tu dost dobrovolníků, udělají pro lidi první poslední. Jenom jejich koordinátorovi VELKÉMU HASIČOVI v čisťoučkém overalu nějak nemůžu přijít na chuť. Dnes pro změnu exceloval při obědě v hospodě, kde utrápeného číšníka odtáhl od našeho stolu, aniž ho nechal vyslechnou naši objednávku a dost neomaleně prosazoval absolutní přednost pro hasiče (pro ty, co tam sedí pořád?), dokonce i před policií. Vyhrožoval, že zavolá náčelníkovi a kdesi cosi. Nebýt takových blbů, tak je svět krásnější... Voda klesá a kanál se pomalu začíná vynořovat. Lávka pod mostem není utržená, řetězy vydržely. Voda a kmeny jenom ten masivní kovový výrobek ohnula jako proutek. Startovací buňka, kterou jsem po pás ve vodě přivazoval fortelným lanem ke stromu zmizela, zůstalo jen pár plechů. Lano skončilo na sloupech. Břeh je nahoře vymletý až na hráz. Na zahradách jsou místy skoro metrové závěje plážového písku. Devadesát procent sloupů na naší straně leží, zbytek je nahlodán. Na začátku kanálu máme několik kmenů, některé skoro metr v průměru. Zatím jsme našli elektromotor, hever, zahradní hadici, klubo trubičky, plného lahváče Staropramenu desítky a hrábě. Fotky nejsou, protože jsem foťák odevzdal v práci a nastoupil týdenní "dovolenou na zotavenou". Zítra pokračujeme.


18.08. 22.00

Nastává fáze jachymvského "vylovení, vysušení, odbahnění". Tam, kde jsme včera pomáhali dnes nastoupili hordy příbuzných a kamarádů a my se můžeme věnovat loděnici. Přes hranu svahu jsme poslali tuny bahna a písku, zatím se nezabýváme tím, jak ho dostaneme odtamtud pryč, vymyli jsme buňky (Honzo, dík za centrálu, čerpadlo a wapku), vyházeli poničené věci, tzn. pár starých lodí, nějaké matrace, veškerý sádrokarton, vlnu a spoustu dalších a dalších bordelů. Skončili jsme dost po šesté, pak jsme se stáhli a oblast převzala do rána pod kontrolu armáda. V naší ulici by podle vyjádření statika měly přežít všechny domy, podle důvěryhodného zdroje, jež si nepřeje být jmenován :-) v ulici vedoucí od nás do Veltrus by měly od hlavní silnice až k esíčku pod náměstím jít do kopru všechny domky :-(

Ráno... Místo buňky stromek.
Šíf potopený v Kralupech. Odbahňování v plném proudu.
WC. Ubytovna.
Lávka pod mostem na hadry, ruční ovládání segmentu na hadry, elektrické ovládání leží... Pískovna na zahrádce.
Bez komentáře. Bez komentáře.

17.08. 20.00

Voda opadá a začínají se likvidovat škody. Loděnice je ještě ve vodě, tak jsme pomáhali v ulici sousedům. Jedním slovem šílenost. Všechno vystěhovat, knížky, peřiny, účetnictví, koberce, vestavěné skříně... Všechno pryč. Trhali jsme obložení, lina, tahali skříně, sháněli do houfu klády na pile, vyváželi bahno... Děs. A to všechno v jedné "pitomé" ulici. Skoro se děsím toh, co najdem v Křivousích, Bukoli, Dědibabech a dalších obcích, které jsou ještě pod vodou a minimálně ještě pár dní budou. Dělali jsme do šesti, pak nás poslali pryč, protože celá oblast je ještě oficiálně uzavřená a dostali jsme se sem jenom na díky chápavosti člena povodňové komise. Pak nás dost arogantní hasič se suchou prdelí a onen chápavý člen povodňové komise poslali pryč, od osmi do osmi do rána bude oblast uzavřena armádou. Onoho hasiče bych nejraději chytil pod krkem a vymáchal mu hubu v bahně, človíčkoví z komise jsme poděkovali a odjeli. Zítra pokračujeme.

Ulice v půl sedmé večer. Loděnice.
Tady se mělo příští týden o závody kalit... Dave kontroluje věci uložené nahoře. Byly v suchu.
Pohled z loděnice ven. Při focení vyklizeného vnitřku jsem tam zapomněl futrál na foťák. Vydržel, akorát nabíjecí tužkovky budou v řiti.
Šatna. Buňka nám neuplavala, ale rozplavila se, spodek zůstal i s linem.
Dave nachází klávesnici od alarmu. Skříňka.
Gorec volá na jez, jestli nám pustí vodu. Dave nachází telefon.
Na konci tohoto kabelu byla buňka. Pila.

16.08. 16.00

Nevydrželi jsme a byli jsme se s Gorcem podívat na loděnici, Kofy tu už prý byl a šlo to. Voda opadla o metr a půl, řekou teče "umrněných" 2800 m3 (včera naměřili v Praze 5580 m3 v 7.00, kulminace byla ve tři). Bilance je drsná. Loděnice bude s největší pravděpodobností na demolici, papundekly a sádrokartony jsou rozmáčené.. Hlavní buňka (kasírovalo se tu a vydávaly při závodech čísla) je řiti. Zmizela, zůstaly po ní jenom nějaké kabely na drátech. Tvořila zároveň stěnu pro šatnu, takže ta je teď otevřená, ale tyčky kupodivu neuplavaly a senkrovna je zřejmě taky netknutá. Pár skříněk zmizelo či popadalo. Okno otočené na proud je jako zázrakem celé. Prostor pro lodě jsme obhlédli rozbitý okénkem, vypadá to, že voda nesahala až na buňky, takže by věci optimisticky poschovávané nahoru mohly přežít. Ohrada mezi loděnicí a klubovnou udržela jen ty největší šunky, pár lodí odplavalo, ale čert je vem, byly to staré herky. Krajní buňka je na jedné straně o půl metru posunutá. Plot popadal, Vlek jako na potvoru zůstal, plecháče s nářadím taky. Okolní domy byly místy zaplavené až do prvního patra, naštěstí ale přežily, domy okolo křižovatky s hlavní silnici takové štěstí už neměly. Na pile plave mraky klád, v celé ulici je naplavena spousta bordelu a bahna.

Vjezd do loděnice. Loděnice.
Ohrada pro lodě a pošoupnutá buňka. Jdeme dolů.
Gorec se pokouší odemknout lodě. Nedaří se, nahlížíme rozbitým oknem nade dveřmi.
Sklapovaná šatna. Tábořiště, přístřešek pro spaní.
Nachytaný bordel. Zatopený dům.
Pohled od Libuše do zatáčky, v popředí sloupaný asfalt, v pozadí voda. Křižovatka na hlavní silnici, dům v popředí přišel o štítovou zeď.

15.08. 20.00

Už po třiceti hodinách nám STE obnovila dodávky proudu. Trošku si hoší mákli, spadly jim sloupy VN u dálnice. Těsně po tom voda podemlela na tom samém místě i most na dálnici. Voda mezitím začala klesat, okolní vsi jsou pořád pod proudem, ale už NESTOUPÁ! Za ten den jsem zestárl o deset let... Náš barák zachránil asi půlmetr převýšení na silnici, jinak by voda přitekla a na dlouhou dobu zaplnila doliček, kde stojí naše rodinné sídlo. Spousta lidí takové štěstí nemá. Když vezmu jenom okolí, tak Všestudy z půlky pod vodou, Dušníky, Dědibaby, Křivousy, Bukol úplně, Hostín nevím... Loděnice prý vydržela, ale vidět ji lze jenom z druhého břehu. Nejbližší průjezdný most je Barrandovský v Praze. Veltruský park i se zámkem jsou pořád uprostřed řeky. Jak to vypadá v kempu ani nespekulujeme. Okolo šesté odstřelovali bordel na miřejovickém jezu, jeden čas se prý uvažovalo i o odstřelu jeho bubnů.

Lodě ve Vojkovickém azylu. Švejdovo hadry a Pavlův počítač tamtéž.
Při levé straně fotky Vltavské jezero, při pravé naše bydliště. tudy se k nám blížila voda, řeka je normálně asi 2 km odsud...
Jezero, jinak úrodná krajina okolo Dědibab a Křivous. Esíčko pod Veltruským náměstím, v popředí bariéra, v pozadí Vltava...

14.08 07.00

Výborně, voda protrhla hráz u Všestud, máme se na co těšit...


14.08 02.00

Voda popolezla po silnici o padesát metrů k nám, ale postup se silně zpomalil, rozlití do krajiny zapůsobilo, už to nevypadá, jako když napouštíte vanu. Horší je, že kulminaci posunuli až hluboko do dne, do té doby se může stát cokoliv. Sousední vsi jsou evakuované u nás se čeká a do ticha je slyšet jenom hukot vodní masy. K ránu by se mělo korytem a přilehlými obcemi sunout asi 5000 m3. Ode dneška tvrdím, že povodeň do 2000m3 je fraška... Šíf v Kralupech odstřelili (detonace byla slyšet až sem - cca 6-7 km vzduchem), sypala se prý nějaká výloha. Nejnovější drb hlásí, že ho voda dotáhla až do Miřejovic na jez (???).


13.08. večer

Pár pytlů s pískem u baráku ve Vojkovicích už máme, vodu čtyřista metrů na dálku. Záleží na tom, jestli překoná asi metrové převýšení. Co se loděnice tejče, tak nemůžu sloužit, silnice II/608 (ta, co jde přes most) je neprůjezdná asi sto metrů před odbočením na kanál. V esíčku před Veltruským náměstím stojí hradba z písku, štěrku a pytlů a deset metrů za ní uhání Vltava. Dnešní noc bude dlouhá...


13.08 15.00h

Zaplavená už je křižovatka na hlavní silnici, v práci už nás poslali domů. Jdu dělat něco smysluplného, mějte se. Jo a s Memoriálem nepočítejte, o dorosťáku se rozhodne, až opadne voda.


13.08. 11.30h

Silnice do kempu. Dunaj se do Vltavy nevejde...
Do loděnice už teče okny. Zas po nějakém čase jedou po Vltavě tuny a tuny dřeva do Němec.

13.08. 6.30h

Voda... Voda...
Voda... Kam doleze?

Na téhle fotce je vidět prd, tak vám alespoň prozradím, že takhle to vypadalo v 0.30 13.08. Místo dlažby brouzdaliště a voda po podlaze šatny a loděnice. Řeka je pěkně kalná, asi už dorazila Berounka. Zatím stoupá pomaleji než jsme čekali, ale není všem dnům konec. Pořád prší...


Končí vekerá sranda...

Dopoledne jsme se dozvěděli stav věcí, čeká nás až 2500 m3, čili o jeden až dva metry vyšší hladina než v pátek. Scházíme se na loděnici a za ukrutného deště vystěhováváme, cennější věci pryč, méně cenné nahoru. Mezitím je v Kralupech a Veltrusech vyhlášen třetí stupeň, neboli ohrožení.

Vyklizená šatna. Vyklizená loděnice.
18.00 - voda přetéká na palubu. Někteří se těší.
Poznáte? Všechno je relativní, z tohoto pohledu jsme za vodou...

11.08. 22:00 - po zprávách na CT1, varovani Policie a mistniho rozhlasu Vojkovice :-) jsme vyklidili podlahu lodenice a cekame...


Pár fotek z mojí "povodňové varty" 09.08.-11.08.

Příjezd na hlídku. Večerní romanťika
Zárodek pláže. Večerní siesta v buňce u pláže.
Pláž v noci. Je libo cisternu? (neprojela jezem)
V neděli ráno už byla voda o metr níž Nasedání nad jezem.

Tady ovšem veškerá sranda končí. V neděli v deset nás policie byla upozornit, že přehrady zvedají stavidla a večer ve zprávách vyhrožovali horší povodní, než byla ta první.

Prozatím odhadnuté škody zahrnují nejspíš odnesenou cílovou buňku, dva lehlé sloupy podepírající vodící drát na hrázce a několik stržených drátů. Až spadne hladina, tak se uvidí.

Jožka (neděle 20:00)


Pokračujeme v krasojízdě... jak to u nás vypadalo 09.08.2002 11.00h - 13.00h:

Už víte, proč máme k vodě ten svah? Tady někde byl kanál...
Zákaz vjezdu? To by jeden neřek... Motory nahodit a doufat, že vydrží lana...
Podle vody nahoru to ještě jde, do kempu už ne.
Bohemáci balí, bohemačky a bohemáčata hlídají vodu.
Náš vodočet. Schody do nikam..
Pod schody byly ještě večer sjezďáky. Velín toho má taky po krk.

A na závěr hlavolam: najděte jeden rozdíl!

25.09.2001 18.00 09.08.2002 13.00

Jožka (pátek 18:00)


08.08.2002 18.00-20.00 V jižních a západních Čechách trošku pršelo, jak to vypadalo v Českých Budějovicích s přečtete u Stachů.

Jenom malý podotek k té hospodě, kterou viděli Stachovic plavat po Vltavě: možná vím odkud to je. Před pěti lety jsme byli v Budějkách na soustředění a byly povodně, i když menší. Nebylo možno jezdit na kanále, tak jsme obráželi řeky. Stropnici, Černou a Malši. A právě na Malši jsme ji potkali. Byl to vojenský stan postavený u řeky, s lavicemi a pípou. Vedli pivo a nějaké ty utopence. Sloužila trampům, chatařům a občasným vodákům. Tehdejší hladina dosáhla částečně až do ní, takže jsme pivo pili u stolu přímo z lodí. Letos bylo holt vody trošku víc...

U nás měli mít Němci závody. Ve čtvrtek to vypadalo asi takto:

Vltava stoupá

Veltrusy 08.08.2002 v 18.00. Voda jde nahoru přímo pekelným tempem.

Loď na rejdě

Voda stoupá všude, Jindra je odříznut v Novohradských horách, Gorce evakuovali z Orlíka, nebo utonul, mobil je mimo provoz :-) Vychutnáváme si paradoxy techniky. Já sděluji Jindrovi, že Černá měla sto kubíků (on byl u toho), že Budějky jsou pod vodou a on, odříznutý trosečník mi zařizuje přes svou ženu Renatu, takto perfektní němčinářku, že se Němci dozvědí o zatápění kanálu a nemožnosti pořádat závody.

Kam s nimi

Na závěr hektického dne, ještě evakuujem sjezďáky z kralupské loděnice, která bude mít přízemí pod vodou. Nedělal jsem to už dobrých patnáct let...

Jožka (čtvrtek 20:00)