Jarní povodeň

14.04.2006

To se vám takhle jednou objeví ve vratech takovej tvoreček a ten má na zádech dům... Ne, není to šnek, je MaTeS a veze zpátky z azylu boudu. S ním přijel i jeřáb a netrvalo to ani pět minut a všechno je jako dřív. Teda až na tu promáčklou dlažbu...

11.04.2006

Jez už jezuje úplně a kanálem teče normální průtok. Spodní voda sahá kamsi pod třetí vrata ("ke kozám") a část odpoledne jsme věnovali rozmotávání narychlo evakuovaných bran a jejich věšení zpět na dráty. Místy to bylo téměř matfyzácké, ale podařilo se. Skoro půlka trati je opět postavena, kdo si chce zatrénovat, může přijet.

09.04.2006 - 22.00

Jez už zase skoro jezuje, kdyby jezoval víc, tak by kanál kanáloval, takhle tečou tak dvě třetiny průtoku a půlka je ještě zatopená zespodu. Škody se zatím omezují na dva očividně a ušislyšně vyvrácené sloupy. Ostatní snad přežily bez újmy. Až klesne voda, což by mohlo být do konce týdne, uvidíme víc.

06.04.2006 - 19.00

Voda pomalu, ale jistě klesá. Nebo jistě, ale pomalu, jak se to vezme. Berounka i Sázava se docela uklidnily (i když, Sázava v Nespekách pořád 177 kubíků, což je solidní rachot), takže se odpouštěl Orlík, stále nad 800 kubíků. U nás to ve výsledku znamená něco nad tisíc a vybavení se pomalu vynořuje, jak sloupy, tak lávka, tak i vlastně druhý břeh. Provoz na kanále bude obnoven až klesne průtok ve Vrňanech pod 500 kubíků, do té doby musíme navěšet zpět asi dva kilometry drátu a dvojnásobné množství provazů.

03.04.2006 - 20.00

Nuda, nuda, šeď, šeď... 1250 kubíků, což je asi o třicet čísel méně než včera. Fotky nemám, stejně je to pořád to samé. Vyvenčili jsme s Jírou debla a otrhali něco naneseného brodelu ze sloupů. Ty, co jsou na ostrově a od lávky dolů nejsou zakotveny do hráze, takže se docela hýbou, asi je podemílá proud. Voda je ku*evsky ledová, jestli chcete, zeptejte se Jíry, vždycky po dvou třech minutách byla pauza a hřál si pazoury pod vestou. Z lávky u loděnice vykoukla část zábradlí, ale jen pár čísel.

02.04.2006 - 18.00

Pomaloučku, potichoučku Povodí pootevírá stavidla a Vltava stejně pomalu a potichu vylezla a celý den osciluje kolem hranice pro třetí stupeň (1330 kubíků). Stav na kanále je stabilizovaný. Vytrvale v průseru. Pro zvýšení vaší nudy přidávám vodočet, celkový pohled a "lávkovou vlnku", tedy věci, které tady budou za chvíli už celý týden... A minimálně týden tu ještě budou. A snad nebude hůř, ale pohled na radar a předpověď počasí nic dobrého nevěští.

01.04.2006 - 18.00

Po včerejší dohodě krizových štábů s Povodím a následném snížení průtoku ve Vltavě o sto kubíků se dnes situace opět vrací k "normálu", tj. zpět k původní výšce. Pokles Berounky se zastavil, Sázava jde dokonce zpátky nahoru, takže asi neprší jenom tady...Znovu je tak zalito ovládání segmentu a lávka tvoří vlnku... Zatím se na sloupy moc bordelu nenachytalo (ťuky ťuk), takže zaplaťpříroda bez dramatu. Silnice do kempu je pod mostem v úrovni řeky.

31.03.2006 - 18.00

Nahoře na Šumavě přes noc pršelo, ale naštěstí ne tak, jak jsme se obávali. Řeka prozatím stagnuje kdesi nad 1300 kubíky. Pro jistotu jsme nechali odstěhovat buňku, sloužící o závody jako bufet a jindy jako pelech. Přeci jenom je nová (popovodňová A.D.2002) a o víkendu by mohl být problém sehnat jeřáb a auto. To se taky bude muset ještě s Povodím dořešit. Naplánovat kulminaci na víkend mi přijde jako nešťastné :-) Po celé akci zbyly jen stopy jako po přistání marťanského korábu. Sloupy i lávka se zatím drží zuby nehty...

A pár kousků od sousedů:

Je hromada vody skládka?
Loděnice je místo, kde parkují lodě.
Stylové, ne?
I to největší dřevo respektuje značky...

30.03.20.00

Po dopoledním optimistickém intermezzu se začalo zatahovat. Obrazně i doslova. Trochu prší, horší je, že víc prší či má pršet tam, kde to nejméně potřebujeme, v povodí horní Vltavy a Berounky. Druhá jmenovaná řeka zatím klesá, ovšem sotva to pokryje vzestup Lužnice a Sázavy (500 kubíků v Krhanicích - to bych chtěl vidět...) a navíc stoupá odtok z Vraného, oproti včerejšku už o 160 kubíků a je to znát. Řeka se už tiše vetřela do pilíře a přikryla mechanismus ovládání segmentu, vytvořila z neodmontovatelné části zábradlí lávky před loděnicí peřejku a řečeno s klasikem přináší do nebezpečné blízkosti sloupů takové různé... ošklivé... nepěkná věc. Odpoledne jsme proto přikročili k druhé fázi evakuace, vyvezli všechny lodě, vybrali skříňky těm co dlí v Asii (Fohlík v Poličce) či na druhé polokouli (Kofy) a umístili je do míst, kam voda prokazatelně nedosáhne.

29.03.2006 - 22.00

Voda nestoupá tak rychle, jak zněla původní předpověď, za dnešek přibylo tak dvacet, třicet centimetrů. Podle měření Povodí Vltavy Berounka stagnuje, Sázava stále stoupá a Vrané pouští maximum, které může. Takže u nás zbývá něco přes metr na palubu. Akorát lávka je už na periskopové hloubce. Záleží na tom, jestli bude pršet nebo ne...

28.03.2006 - 21.00h

Tak a je to tady. Mraky sněhu tají, přes 300 kubíků ze Sázavy, necelých 300 kubíků z Berounky a něco z Vltavy. Dohromady něco pod tisíc u nás v úterý večer a tendence je jasná, rychlý vzestup. Přes dvě hodiny jsme kompletně odstrojovali brankoviště a pak vystěhovali cennější věci a lodě. Ráno se uvidí, předpověd je něco přes 2000 kubíků.


Jožka