Zápisky kolbeníkovy
Rok 2003

08.12.2002

Získali jsme zajímavý poznatek. Ze zmrzlého dřeva klíny vyskakují jako gumové. Přesto jsme zase něco málo naštípali (ten člověk na tom téměř nemá zásluhy, ale docela s těmi poleny ladí). Další vědomostí je, že přimícháte-li do primalexu penetraci, rázem získá úplně jiný barevný odstín, takže asi jen tak nedovymalujeme. Na závěr něco pro Karla Stachů, který si stěžoval, že fotíme samá WC a lidi nikde.

07.12.2002

Teplota klesá, naše nálada stoupá. V týdnu Vltavská kaskáda přiškrtila kohouty a voda spadla téměř na přijatelnou úroveň, sice nám většinu plážového písku který Jarinovi orli vyházeli ven nahrnula zpět do kanálu, ale aspoň, že už nepokračuje. Navíc nám Povodí nadělilo předčasný vánoční dáreček. Potřebuje ještě sestavit a uložit na místo, ale začínáme si dělat naději, že bychom po Novém roce mohli dělat v relativním suchu. Jinak náplní dne bylo dříví a primalex.

01.12.2002

Odpady, voda, primalex a štípání dříví. Resumé - odpočinkový víkend...

30.11.2002

Už to začíná být jednotvárné. Dávno už neprší každý den. Poslední týden to bylo alespoň dvakrát denně, řeka počtvrté za poslední dva týdny přehoupla hranici prvního stupně povodňové aktivity a dosáhla průtoku přes 670 m3. Takže kanál je opět pod vodou a nám k realizaci zbývá jen loděnice. Tak jsme trošku poklidili, přidali další primalexové vrstvy, podsypali krajní buňku pískem a dodělali něco na WC a sprše. Před obědem jsme to zabodli a rozprchli se, odpoledne jedeme na Hilgertová Cup do Prahy.

25.11.2002

Poprvé od 08.08.2002 se sklopily bubny jezu. Pro nás to znamená asi to, že nyní už můžeme jen čekat, co všechno nám uplave, protože do kanálu začala téct voda. Práce tedy pokračují už jen na břehu, pustili jsme se do malování (hádejte čí je ta hlava :-) ).

24.11.2002

Přišel víkend, začalo pršet. Nějak si už na ten neúprosný přírodní rytmus začínám zvykat. Ráno jsme konečně poklidili bordel vzniklý rekonstrukcí loděnice. Nebylo toho málo a kontejner jsme na auto dostali až po zdolání určitých problémů. Zbytek dne jsme překotvovávali utržené překážky a opravovali vrata. Nakonec jsme vyhodili z kanálu i ty kusy kmenů, do kterých se nám zatím kvůli jejich váze nechtělo, protože od tohoto víkendu může být jez kdykoliv zprovozněn.

17.11.2002

Voda je pořád tam, co minulý týden, vytrvale protéká přes 600 m3. Omezili jsme svou činnost na stavění sloupů k plotu a natažení vodícího drátu na našem břehu. Já jsem navíc prořezal smrky které stojící mezi přístřeškem na tábořišti a hlavní buňkou, dnes už neexistující. Většina větví na které dosáhla voda uschla. Až to uvidí pan Hák (majitel pozemku), tak to s ním praští. Nebo praští mě...

09.11.2002

Příroda se proti nám spikla. Že je celý týden +/- suchý a od páteční noci prší (resp sníh s deštěm), to bychom ještě skousli. Horší je, že prší i nahoře, takže vltavská kaskáda prventivně odpouští vodu, řekou teče poctivých 650 m3. Pokolikáté už letos? Spodní dvě třetiny kanálu zmizely pod vodou, horní třetinou teče 5 cm vody, které bez horní lávky nemůžeme zastavit. Takhle třeba vypadají sjezdy, po kterých svážíme beton. Jediné, co nás může těšit, je bezproblémové budování loděnice (třeba nová WC).

03.11.2002

Trošku to flákáme (někteří, třeba já), takže ve zkratce. Obnovený plot, vyčištěn břeh od všelijakého bordelu, mírný úklid, pár dalších sloupů. Loděnice mezitím zaceluje své otvory, tady se rodí nová WC a sprcha a naše šatna. Příští týden zkusíme velkou brigádu. Od začátku prosince má být spuštěn jez a jelikož nemáme lávku na zažbrdlení, musí být překážky alespoň provizorně překotveny. Jenže voda neklesá a neklesá a pořád prší (chvílemi až chčije).

20.10.2002

Demoliční část obnovy loděnice je hotova, teď už se bude jenom tvořit. Postavili jsme něco přes polovinu sloupů na druhé straně, dál to nejde, protože řece se zřejmě současný stav líbí a nechce se jí dolů v důsledku čehož je zbytek vykutaných děr zaplaven.

15.10.2002

Najaté šikovné ruce stavební firmy začaly s demolicí zničených částí loděnice a jejich nahrazováním vodoodolnějšími materiály. Nás ubohé tahače betonu čeká o víkendu po téměř třítýdenní přestávce opět jemná hodinářská práce kolečky a lopatami. Nemůžeme se dočkat! Horší je, že po deštích opět stoupla hladina, takže voda zase vystoupala kanálem o padesát metrů výš a přikryla sjezdy pro kolečka. To jsem vážně zvědav, jak to budem tahat... Motivací nám budiž sobotní večer, kdy proběhne posezónní konzumace sudů a rožněného selátka.

24.09.2002

Jeřáb vytáhl zbylé dva kmeny a odřízlou spodní lávku.

22.09.2002

Přes víkend jsme sbíječkou (miminkem, jak říkal Jarin) očistili vyvrácené sloupy a z poloviny znovu zabetonovali. Hradečtí pod velením Jarina v neděli simulovali sací bagr a vyházeli z kanálu část přesypů tvořených plážovým písečkem. Dočistili jsme mechanismus uzavírací klapky a promazali několika kilogramy maziva. Povodí vyklidilo pilíř (mučírnu) a v rámci dobrých vztahů tam obnovujeme elektroinstalaci. Povodí přislíbilo urychlené obnovení lávky a repasi uzavírací klapky. Kofy ukončil rázně závodní sezónu pádem z prkna sloužícího jako lávka usnadňující sestup do kanálu. Přivodil si zranění ruky, oceněné v mělnické nemocnici třiadvaceti stehy mimojiné ve svalu :-(

12.09.2002

Voda stále klesá, takže kluci začali čistit od písku další část kanálu. Povodí navíc nasadilo těžkou techniku, takže první traktor v kanále mohl odtahat lávku a pařezy se kterými jsme už nedokázali hnout. Dukláci nám pomohli vykopat a narovnat velkou část sloupů.

08.09.2002

Během víkendu jsme dělali prakticky jen jediné. Zprovozňovali uzavírací klapku. V praxi to znamená vytahat metráky bahna a písku z prostor, které jsou dimenzovány pro lidi s výškou pod stopadesát centimetrů. Kromě lopat nám byly k dispozici lopatka na uhlí, zednická lžíce, pajtzer, lano, kübl, čerpadlo, generátor, karboflexa, hasičská hadice béčko (už se v tom vyznáme, heč...), pětimetrové kulatiny, žebřík, lepenka, drát a nějaký ten lahváč.

04.09.2002

Suchá část kanále prakticky zbavena naplavenin, segment je očištěn (díky duklákům), většina dříví je na břehu. Vyjímkou jsou obzvlášť velké kusy a pařezy, které zbydou na jeřáb. Jeden jsme se pokoušeli spálit, ale neúspěšně. Spálili jsme téměř vše menší, které bylo po ruce a rozlámanou pramici, která byla obalená okolo lávky, ale z pařezu ubyla tak čtvrtina. Dnes proběhl pokus o vyplavení bordelu z prostoru pod segmentem, ale nepovedlo se, protože jenom průtok vody nestačil a dolů není přímý přístup, protže krycí plechy jsou bytelně přivařeny. Voda by měla klesat co nevidět, alespoň podle informací z Povodí, takže se asi o víkendu pustíme do zbytku kanálu a do několika zbylých stromů.

01.09.2002

V sobotu jsme rozřezali stromy na segmentu, vyčistili a srovnali tábořiště, narovnali část sloupů na plot, vynesli žbrdla na vyhrazování vorovky na sluníčko, aby uschly a opadalo z nich bláto. Nechcete někdo pár pařezů i s kořeny? Upozorňuji ovšem, že ani s jedním se nám nepodařilo ve čtyřech pohnout... V neděli pršelo, takže se konala jen kraťounká bojová poradečka..

29.08.2002

Už máme vyčištěnou loděnici a teď už jen schne. Vyčistili jsme od drátů a naplavenin břeh kanálu. Vyházeli jsme náplavy z třetiny kanálu. Asi u půlky to nebudeme zatím schopni udělat, protože voda poničila drtivou většinu kapacit čističek odpadních vod proti proudu. Přehrady teď udržují konstantní průtok okolo 400 m3. Je to sice dobré v tom, že to tolik nehnije, ale horší je to, že do půlky kanálu je voda. Nám zbývá urychleně rozplést kmeny a lávku pod mostem, lávku odříznout a nahradit něčím jiným, aby se o to mohly opřít žbrdla. Musíme to stihnout do té doby, než stoupne voda. Žbrdla samotné musíme vytahat z pilíře, jinak tam shnijí. Potom budeme mít celou zimu na to, vyčistit zbytek kanálu, opravit vymletá místa, postavit sloupy a natáhnout vodící drát. Jako melouch mezitím opravit ploty a loděnici. Jak vypadá nuda?

Jožka