Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 




Po předpokládaném průběhu i očekávaný výsledek: ŠK Kralupy B – AŠ Ml.Boleslav 2,5 : 5,5

7.10.2011

 

V 1. kole Krajské soutěže hrálo naše B družstvo, doma, s družstvem AŠ Ml. Boleslav.

A  zázraky se nekonaly. Před utkáním jsem tipoval, že bude-li výsledek lepší než 3:5 bude to

příjemné překvapení. Výsledek 2,5:5,5, což byl posun k lepšímu než loňských 1:7, ale body

nepřinesl.

Teď stručně k jednotlivým šachovnicím:

Na 1.šachovnici to bude mít Pavel Popelka vždy těžké, každé družstvo v této soutěži bude mít na tomto postu toho nejlepšího a dělat zde body bude velká dřina, vždyť o tom se  vloni přesvědčoval i Honza Štursa.

A že L. Kryšpín je dobrý hráč, to dokázal, zvítězil v 31. tahu a získal pro AŠ MB bod.

Na 2.šachovnici měl Jirka Valtera, jako černý, na svého soupeře, J.. Diviše  připravenou variantu sicilské obrany, což mu přineslo ze zahájení dobrou hru. Sice tuto skutečnost nevyužil k výhře, i když se to někdy nabízelo, např. 23.......Sxe3, 24 fxe3, Vc8, 25 Jb5, Sxb5, 26 axb5, Vxc2+ / viz. Diagram č.1 /. Přesto lze jeho výkon ocenit za snahu vyhrát partii až do úplného konce.

Na 3.šachovnici hrál Karel Martinec s J.Jeřábkem jako bílý. Ovšem černý asi v polovině partie získal pěšce a od toho okamžiku měl v partii navrch a po zisku druhého pěsce mohla partie klidně skončit. Paradoxem však bylo, že v této partii mohl Karel nakonec remizovat, když soupeř v posledním tahu se dopustil hrubé chyby a dal tak šanci Karlovi na půl bodu, ten ale ji neviděl a vzdal se.

Solidní výkon předvedl Vláďa Konvalinka na 4.šachovnici s D. Ulrichem. Vypracoval si lepší pozici a mohl ji výrazně zlepšit,kdyby místo 34....Dd1+, zahrál klidnější 34......Dd5 a nepouštět pěšce na b7 / viz diagram č.3 /. Přesto se snažil až do konce v partii o výhru, i když konečná remiza je dobrý výsledek.

Na 5.šachovnici oba soupeři: náš Pavel Rynt i J.Hampl / AŠ / se pohybovali celou partii v remizových pozicích, ke konci partie měl sice černý / Hampl / o něco lepší hru , ale prosadit tuto výhodu, by bylo na delší čas, takže nakonec oboustraná shoda na remize.

6.šachovnice nám přinesla jedinou vyhru. Franta Hánl / jako černý / vyšel s J. Smejkalem ze zahajení lépe, měl iniciativu, a když se jeho soupeř dopustil chyby v 24. tahu ,  zahrál f4, náš hráč toho rychle využil 24......Sb6 / viz diagram č.2 / a začal cestu k vítězství.

Na 7.šachovnici se hrály trochu divočejší šachy, jak je ostatně u Martina Bendy zvykem, jenom s tím rozdílem, že zde neslavil vítězství, ba naopak. Jeho soupeř V. Kočí se dostal v závěrečné části partie k silnému útoku na královském křídle a toto rozhodlo.

V souboji Jirky Žambocha a J. Řezače na 8.šachovnici se čekalo, kdo udělá osudovou chybu. Tu udělal náš hráč a brzo na to partii prohral.