Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 




Sen o eventuálním návratu do KS se rozplynul: Spartak Čelákovice – ŠK Kralupy n. Vlt. B 4,5:3,5

27.1.2013. V minulé zprávě jsem vyzdvihl tří klady v našem družstvu: zlepšená forma Jirky Kopeckého, úspěšný debut Milana Kočiára a trvalá vysoká výkonnost Pavla Rynta. Pro tento zápas zůstal pouze Pavel Rynt , oba další dva se omluvili s rodinných důvodu. A Pavel Rynt ale nezklamal,  s P. Kopeckým vyhrál po šesté za sebou v této soutěži. Předtím remizoval Standa Bulva s P. Jirasem a to bylo naposled, kdy jsme celkově vedli. Karel Martinec bude jako obyčejně tvrdit, že to měl vyhrané, ovšem v této partii s Z. Jankovským mu můžeme věřit, ale co je to platné, když to nevyhrál, ale bohužel nezískal ani půl bodu. A po prohře Franty Seinera s M. Luksem to bylo s námi zle. Sice Pavel Popelka vyhrál nad P. Horkým a Jirka Valtera remizoval s M. Sedlatým, a tím byl celkový výsledek 3 : 3, ale poslední dvě partie se nevyvíjely dle naších představ o úspěšném konečném výsledku.

Já jsem neměl moc šanci vyhrát, možno říct žádnou. Zablokovaná pozice, nestejnobarevní střelci, bez dámy a jezdců, nebyla naděje z mé strany úspěšně někde prorazit. Ba naopak můj soupeř L.Mrozinski, měl větší možnosti díky lepšímu střelci, ale i on se neodvážil jít do rizika, proč taky remiza mu stačila.

O všem tedy rozhodovala partie Vlaďa Konvalinka – P. Tichý. Náš hráč měl ve věžové koncovce o pěšce méně, ale ač se snažil partii ještě zdramatizovat, soupeř komplikace nedopustil a uplatnil svou materiální převahu ve vítězství.                                                                         AŠ

Podobně nešťastný zápas prohrálo i Céčko se Zlonicemi, když na výhry Lánského, Šavrdy a Korbela už nikdo nenavázal, když opory Hánl, Benda a především Kittler na 8. šachovnici odevzdali své body dost překvapivě.


V diagramu  se vracíme k vítězství Pavla Popelky: náš hráč jako černý pohrozil matem, soupeř mohl krýt tento mat dvěma způsoby, a to buď 38. De2 a po 38......Vxg2, 39. Dxf2, Vxf2 mohl černý partii zachránit, i když s trochu horší pozici, ale ten si vybral druhý způsob: 38. Ve2 a po 38.......Df1+, 39.Kh2, Vxg2+ se bílý rychle vzdal, neboť ztrácí dámu.