Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 





Utkání třetího kola regionálního přeboru: ŠK Kralupy B – NOVA Kladno 5 : 3

 

Základem nedělního úspěchu bylo poměrně brzké vítězství našich dvou šachovnic. Karel Martinec s E. Kleinem přešel do pěšcové koncovky v době, kdy měl velmi aktivního krále a tuto koncovku Karel umí. Autor tohoto článku hrál s P. Pospíšilem, který se v 24. tahu dopustil rozhodující chyby (viz diagram): bílý se zalekl ztráty pěšce na a2 a zahrál 24. b3, obava byla bezpředmětná, pěšce nešlo vzít pro následovné c4 bílého s hrozbou chycení dámy. Bílý mohl tedy v klidu zahrát 24. Vfe1 a nic by se nedělo. Partie dále pokračovala 24......Jd5 25. Vde1, Sxe5 Dxe5, Dxe5 27. Vxe5, Jxc3 28. Vxe7, Jxa2 a bílý se za několik tahu vzdal.

Stav 2 : 0 a očekávané vítězství Pavla Rynta dovolilo v dalším průběhu utkání přijímat a nabízet remízy. Tak se stalo: smírně skončily partie Vlaďi Konvalinky s J. Holovčakem a Franty Seinera s P. Strnadem. Ihned ovšem na nepříznivý vývoj zareagoval kapitán NOVA Kladno a nedoporučil přijmout na první šachovnici R. Jermanovi nabídku remízy od Jirky Kopeckého. Tato partie nakonec skončila jako poslední, když už o nic nešlo. V závěru měl Jerman co dělat, aby partii zachránil, když obětoval svou lehkou figuru za dva pěšce a tím si vynutil remízu.

Ve dvou partiích jsme nestáli dobře. Pavel Popelka partii s V. Doležalem taky nakonec prohrál, a Jirka Valtera s J. Čechalem. Jirka ovšem partii zachránil a mohl snad i vyhrát, ale lepší vrabec v hrsti.............,a nám tato remíza vyhrála celý zápas. Mezi tím Pavel Rynt konečně udolal svého soupeře Vimmra M., ale koncovka nestejnobarevných střelců, i když má hráč o dva pěšce více potřebuje trpělivost a neudělat nějakou větší nepřesnost. A.Š.