Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 




Po zajímavém průběhu, s jistým postupujícím: Neratovice C - Kralupy B 4,5 : 3,5


Neděle, 17.3.2013

Už absurdní byl začátek: M. Kacafírek přišel k partii s Vlaďou Konvalinkou asi o půl hodiny pozdě, ale časové manko zde nehrálo roli, nýbrž ten fakt, že hráč Neratovic si asi zapomněl vypnout mobil a nějaká naše „spřízněná duše“ mu zavolala. Tedy kontumace a vedeme 1 : 0.

Franta Siener po zahájení kombinoval v domnění že získá pěšce, ale naopak ho ztratil a už se z té ztráty nevzpamatoval a s J. Vernerem prohrál a je vyrovnáno. Nasledovaly dvě remízy: Pavel Popelka s J. Netušilem a Karel Martinec s K. Vránou.

Zbývaly čtyři partie, z toho dvě jsme prohráli. Sice u partie dost nervozní P. Baran, ale nakonec ne zase tak hodně psychický rozložený, aby partii s Jirkou Kopeckým nedotáhl do vítězného konce, a Jirka Valtera s V. Kučerou se dopustil v závěru nepřesností, a také prohrál.

Neratovice mohly rozhodnout o svém celkovém vítězství v partii P. Parpel – Pavel Rynt. Náš hráč, jako černý, musel čelit matovým hrozbám soupeře, viz diagram: po 45. tahu bílého Vgxf7, g1D 46. Vh7 není co řešit, černý nepokryje mat. Ovšem bílý toto nevidí a z obavy, že by si černý mohl postavit dámu hraje 45.Vb8+, Ke7 46.Vxf7, Kxf7 47.Vb1 a protože se bílý v dalším průběhu partie dopustí ještě hrubé chyby, tak si černý stejně tu dámu postaví.

O celkovém výsledku tedy rozhodovala partie Milan Košičár / jako bílý / s J. Veselým. Budapešťský gambit není za černého korektní zahájení (i když Petr Lánský by mohl oponovat), ovšem může soupeře, který to nezná, potrápit. Náš hráč se nenechal zmást, ač bylo vidět, že právě on patří k těm, kdo toto zahájení ještě často nehráli. Bohužel stálo ho to hodně času a ten čas hrál v zavěru partie velkou roli. Kdyby ho měl více, určitě by propočital variantu, která rychle vyhrávala – viz diagram: 30.Vh5, Je7 31.Vxg5, Jxd5 32. Vxg7 I když tato "počítačová varianta" je ve skutečnosti hodně těžká, tak lze pochopit, že bílý zvolil 30.Jh5, čímž nic nezkazil, po 30.....Je7 31.Df7, Vg8 32.Jf6, h6 33. Jxg8, Jxg8 vyhrávalo zase 34. Vh5. Bílý zahrál ve velké časové tísni 34. Dxd7 a černý se chopil jediné možné zachrany 34.....f5 a po 35.Sd4 ? remizuje věčným šachem.

A.Š.


Diagramy z partií Parpel-Rynt a Košičár-Veselý