Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 




 

Povinnost splněna : ŠK Kralupy n. Vlt. B poráží CAISSU Úholičky C 5,5 : 2,5.

 

Naše družstvo od počátku mělo výsledek zápasu ve své moci. Tradičně - po hodině hry dává Karel Martinec, bez souhlasu kapitána, svou partii s F. Hrnčířem za remizu. (Nevím, proč se tomu pořád divíte a nezvykli jste si na to. Dobrá remíze, ne? Zvlášť když Karel jel odpoledne na další kolo turnaje Prague Open- RŽ). Ovšem záhy vyhrávají poslední dvě šachovnice a o celkovém výsledku je prakticky rozhodnuto.Nejprve jsem na osmé šachovnici využil velkou poziční převahu, získanou v zahájení. V diagramu č.1 dostal bílý / J. Kulička / vidličky na střelce a jezdce, a proto chtěl ještě pozici zkomplikovat tahem 17. Sd5, bxa4, 18.Vc3, ale asi neviděl odpověď černého 18.....Jxd5, 19.exd5, Jxd4 a proto se hned vzdal.

Příjemným překvapením byl výkon Milana Košičára na sedmé šachovnici. Jako nováček družstva si rychle poradil s M. Hrubcem, viz diagram č.2: náš hráč jako bílý zahrál 27. Jc6 a partie je rozhodnuta neboť 27....Vc8, 28. Jxe7, Sxe7 29.Vxb7 a černý se vzdal.

Přišly další výhry: Jirka Valtera v těžké jezdcové koncovce nakonec svého soupeře / O. Arona / udolal. Dále vyhrál Jirka Kopecký nad J. Hallou. V této partii se rozhodovalo asi kolem 23. tahu, kdy černý / Halla/ uhnul dost riskantně dámou a přišel o pěsce a s ještě měl horší pozici. Závěr je již jasný – viz diagram č.3., kde po 43. tahu bílého Vxf6 není co řešit.

Pavel Rynt vyhrál s A. Černoškovou, kdy ta překročila časový limit, ale v pozici, ve které jako černá měla velké materiální manko – viz diagram č.4. I když jsme poslední dvě partie prohráli, na celkovém vítězství to nemělo již vliv. Vláďa Konvalinka prohrál s j. Kretschmerem a Pavel Popelka s M. Vaicem.

Klady tohoto utkání:

  • stabilní forma Pavla Rynta, pět partii – pět výher

  • trvalejší vzestupná forma Jirky Kopeckého

  • nadějný debut Milana Kočiára

A.Š.