Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 




Po porážce od Odolene Vody nebude Béčku do zpěvu

5.12.2011


Prohra B družstva 3,5 : 4,5 asi s nejslabším družstvem krajské soutěže Aero Odolenou Vodou, jenom poukázala na jednu skutečnost : pravděpodobně na tuto soutěž nemáme.

Teď něco k průběhu zápasu: po necelé hodině hry chtějí dát naši dva mladí hráči / Hánl a Benda / svou partii za remiz, že nevědí, co mají dál hrát, ač je na šachovnici plno figur. V situaci , kdy se ostatní partie teprve dostávají do střední hry a není možné odhadnout výsledky, dostanou tito hráči pokyn ať hrají dále. Ovšem Franta Hánl a jeho soupeř J. Gýra povyměňovali prakticky všechno co šloa dali to za remiz.

Můj soupeř Z. Volf se dopouštěl již od začátku několika nepřesností, čímž mi umožnil získat velkou poziční převahu, což mi velelo: nepouštět se do riskantních kombinací a jen zesilovat pozici, a tak se stalo. V pozici diagramu č. 1 se soupeř konečně vzdal.

Potom remizoval Vlaďa Konvalinka s I. Střelbou. Remiza byla pro našeho hráče vcelku ještě milosrdná, celou partii stál hůře.

To lze říci i o partii Jirky Valtery s V. Staňkem, která rovněž skončila nakonec smírně.

Pavel Popelka s V. Doležalem taky nestal po zahájení růžově, ale když nakonec došel do koncovky stejnobarevných střelců, kde soupeř jen těžko mohl prosazovat převahu jednoho pěšce, se Pavel dopustil osudového zaváhání, totiž postavil svého střelce na snad jediné pole, kam neměl.

Na paté šachovnici hrál Pavel Rynt bílými figurami s M. Partlem. V divokém závěru byl nakonec šťastnější náš hráč, viz diagram č.2 : místo správného 38. Da4 zahrál bílý 38. Db5 a černý mohl rozhodnout 38........Sxc3+ a po 39.Jxc3, Da1+ 40.Jd1, Dd4 nebo De5+ asi by se mohl bílý vzdát. Ale černý zahrál 38.....Da1+ 39.Jd1, Jd6 40.Db4, Vb1 41.Jc3, Sxc3 42.Vxc3, Je4 ??

  1. Dd4+ a nakonec se radoval bílý.

Vedli jsme 3,5 : 2,5, ale družstvo Aero O. Voda dvěma výhrami v posledních dvou partiích zápas otočilo.

Martin Benda nakonec prohrál s L. Polcarem. Asi je konec těch zlatých časů, kdy mu soupeři, asi proto že ho podceňovali, odevzdávali zadarmo materiál. Karel Martinec neudržel s J. Netíkem dámskou koncovku s pěšcem méně a katastrofa byla na světě.

 

 

 

 

A.Š.