Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 


Kralupy B – Úholičky B 3,5:4,5

Naše plány na případný postup dostaly značnou trhlinu již ve 3. kole regionálního přeboru. Soupeř díky administrativní chybě kapitána nemohl postavit všech svých 8 přítomných hráčů, takže jsme nastupovali k utkání s náskokem 1:0 z 8. šachovnice. Svůj úkol splnil Karel Martinec, který tentokrát remizoval mnohem bojovnějším způsobem než obvykle. Podezřele vypadaly pozice Konvalinky a Popelky. Konvalinka  většinu času tahal za kratší konec provazu, a když soupeř zdárně překonal časovou kontrolu, byl další odpor marný. Ale jako první skončila partie Vokoun- Aron.

Tahem 31.... Vd3 postavil černý našeho hráče před zdánlivě neřešitelný problém s napadenou dámou a visící figurou. Náš hráč se vzmohl jen na 32. De5 a partii prohrál. Bohužel neviděl  32. Vxc6 po čemž sice hrál s pěšcem méně, ale měl ještě pořád šanci.

 

Poté se však otočila partie na 4. šachovnici, kde do té doby dobře hrající Valtera místo logického Vaf8, po kterém černý vrátí kvalitu a zbylí pěšci navíc mu zajistí výhru, tahy Vac8 a po Sc4 Vd2 oslabil osmou řadu a ihned prohrál.

 

 

Jedinou naši výhru v zápase zajistil Benda, který prokličkoval úskalím střední hry a dotáhl do vítězného konce převahu několika pěšců.

 

A jelikož v partii Černoušková - Košičár ani počítač nenašel jiné pokračování než opakovat tahy do remízy (viz třetí diagram), musel by zbylou partii Pavel Popelka vyhrát, abychom si zajistili aspoň dělbu bodů, to však bylo v jeho pozici nereálné.