Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 




Vítězný závěrečný zápas B družstva v regionálním přeboru středočeského kraje:

ŠK Zlonice – ŠK Kralupy B 1,5 : 6,5

Jasné vítězství našeho družstva započal Vlaďa Konvalinka, když jeho soupeřka na 3. šachovnici H. Sladká nechala v 10. tahu stát ohroženou figuru. I další partie byly rozehrány celkem dobře, takže o našem celkovém vítězství nebylo od začátku pochyb.

Na první šachovnici „ velmistrovská“ remiza Jirky Kopeckého s J. Hrdličkou, na druhé šachovnici  Pavel Popelka se dostal k slibnému útoku a také brzo vyhrál, o třetí již byla řeč. Dále Jirka Valtera s L. Dulkou, tah po tahu zesíloval svou pozici až z toho byl matový útok – viz diagram:zlonický hráč, jako černý, ignoruje hrozbu eventuelního matu a hraje 30.......Sa6 a po 31. Dc2 je jeho osud zpečetěn, neboť nelze již matu zabránit, partie ještě pokračovala: 31.....Sxf1, 32.Dh7+ Kf7,33. Sg6 ++. Černý mohl matu předejít, když by zahrát 30......De8, ale i tak po 31. Dd3, g6 32. Dxg6 by byl na tom náš hráč velmi dobře.

Na paté šachovnici, po serii remiz konečně Karel Martinec vyhrál. Standa Bulva na další šachovnici měl sice pěšce více ve věžové koncovce, ale k vítězství to nevedlo. Na 7. šachovnici se Milan Košičár nakonec úspěšně ubranil v pozici, kdy mu zůstal špatný střelec proti mobilnějšímu jezdci soupeře.

Na poslední šachovnici jsem s Št. Štefundou získal na začátku partie pěšce, další můj plán byl zjednodušit pozici výměnou co nejvíc figur, a když se ještě nabízelo zisk dalšího pěšce, tak jsem o těch výměn šel. Pak ovšem přišla nucena výměna jezdců, kterou jsem již neplánoval a partie přešla do koncovky nestejnobarevných střelců, což se těžko vyhrává, i když má silnější strana o dva pěšce více. Hrálo se ještě asi 20 tahů a můj soupeř se v pozici diagramu č.2 a po mém 41. tahu e4 vzdal. Předčasně nebo ne ? Zkuzte najít vyhrávající pokračování bílého, jako domácí úkol.

 

 

 

 

 

 

A.Š.