Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 





V boji o druhé místo v RP Středočeského kraje skupiny B: ŠK Kralupy B – Sokol Brandýs 5 : 3

(7.4.2013) Vítěz této skupiny byl už znám dávno předem, prestižní zápas o druhé místo jsme zvládli. První dvě šachovnice skončily rychlými remizami, Jirka Kopecký s J. Mažgutem a Vláďa Konvalinka s M. Partlem. Za to třetí šachovnice skončila daleko jako poslední. Jirka Valtera s J. Kabátem nezvládl závěr partie a prohrál, jako jediný z družstva, ovšem za situace kdy se již na našem celkovém vítězství se nemohlo nic změnit.

Na 4. šachovnici Pavel Rynt jako tradičně obětoval materiál, dnes v partii s M. Vojtiškem to byla kvalita a tradičně ač ta oběť nebyla korektní, vyhrál. Viz diagram,1 je pozice kdy už předtím musel Vojtíšek / jako bílý / vrátit kvalitu.Teď bílý ke všemu zahrál ještě dva tahy s otazníky a hned se vzdal : 33. Kd3 ? f5 34. Ve2 ?? a po Je5+ se bílý vzdal, protože následuje šach pěšcem d3+ s vidličkami na krále a věž.

Na paté šachovnici remiza mezi Karlem Martincem a P. Zolmanem, nic jiného zde jsme ani čekat nemohli. Franta Seiner na další šachovnici získal s J. Rádlem pěšce do věžové koncovky a toho nakonec uplatnil a vyhrál.

Základ k celkovému vítězství dál rychlou vyhrou na 7. šachovnici Milan Košičár. V diagramu 2 je vidět, že náš hráč / jako bílý / má již o figuru více, takže jasný plán: vyměnit všechny figury, což se také stalo: 35.Dc2, Df6 36. Vc8, De7 37. Vxd8, Dxd8 38. Dc8 a černý se vzdal. Moje partie na poslední šachovnici přípominala sinusoidu střídavého proudu, parkrát jsem mohl vyhrát, parkrát i prohrát, nakonec remiza.

A.Š.