Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 




Naděje na zachranu ještě žije, a to po vítězství 5 : 3 v Mělníce nad tamním Sokolem.

6.3.2011

Sice jsme stále poslední, ovšem dvě kola před koncem je stav v této soutěži, na posledních místech, velmi zajímavý. My a Mělník máme 8 bodů, Neratovice B a Libčice 9 bodů, Hostivice a Odolená Voda 10 bodů.

Hrací místnost naších nedělních soupeřů se nachází v Tyršovém domě, zvnějšku skytá tato budova úžasný pohled / krásná fasada – viz obrázek /, ale vnitřní vybavení už tak honosné není. Zvláště hrací místnost šachistů, malý kumbálek, v němž se hráči tísnili se nachází praktickyna balkoně tělocvičny, kde se provozují, a to dost hlučně, kolektivní míčové hry / např basketbal /. Ale naší hráči těmto okolním vlivům nepodlehli a celkem jasně soupeře přehráli. Je nějaké pravidlo, že družstva proti nám se vždy snažila postavit nejsílnější sestavu, i když v předchozích zápasech tak nečinily. Asi v domnění, že zde mají větší pravděpodobnost zisků bodů. A ne jinak to bylo v neděli, Mělník nastoupil se všemi hvězdami / Seifarthem, Šilhanem /, ale nebylo jim to nic platné.

Jako první skončila partie mezi Vlaďou Konvalinkou a P. Kůsem, a to remizou. Závěrečná pozice byla remizová, a žádný z hráčů se neodvažil provést nějaký průlom s rizikem, že by mohl prohrát. Jelikož situace na ostatních šachovnících byla dobrá, možno považovat tuto remizu jako dobrý počin.

Potom Miloš Gruber, hrající od této sezony, za Mělník, se dopustil v 33. tahu chyby, čehož Pavel Popelka ihned využil k vítězství. V diagramu č.1 zahrál M. Gruber, jako bílý, 33. h4 / lepší bylo

  1. Vd2 / a samozřejmě černý odpověděl 33.......V x f3 a bílý je král je bez obrany. Je také

pravda, že náš hráč měl v té době trvalou iniciativu a bylo možná otázkou času, kdy se bílý dopustí nějaké té chyby. Karel Martinec byl proti Pickovi celou partii lepší a nakonec poziční převahu zúročil při zavěrečném útoku – viz diagram č.2. 50. S a4 mat. Po remizách Pavla Rynta s F. Břečkou a Aleše Palase s P. Šilhanem byl celkový stav optimistický 3,5 : 1,5 a to ještě u dvou ze tří posledních partii byly pozice pro nás velmi nadějné.

Martin Benda, jako vždy, skoro celou partti se snaží útočit, a buď soupeř psychicky ten tlak neunese a dopustí se rozhodujících chyb, nebo získá lepší pozici jako v nedělní partii s M. Nývltem. Když soupeř zpasivnil svou věž braněním pěšce na sloupci a , nebylo co řešit.

A zápas byl tím rozhodnut – 4,5 : 1,5. Obě zbyvající partie již nemohly nic změnit, že získáme tři body.

Petr Lánský, s P. Kopřivou, nestačil odrazit soupeřův útok a jasně prohrál.To Honza Štursa, jako černý, si vytvořil slibnou pozici s R. Seifarthem viz diagram č.3. Jenže bílý hrál tuto koncovku dobře a partie nakonec skončila v 65. tahu remizou.