Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 






V pěkné sousedské atmosféře probíhalo 19.2.2012 nedělní devaté utkání našeho B družstva v KS stř kraje:

ŠK Kralupy n. Vlt. B – Sokol Mělník 2,5 : 5.5


Dlouholetý soupeř našich družstev Sokol Mělník se u nás mohl cítit jako v pohádce: příjemné prostředí v naší nové hrací místnosti hotelu Sport a hostitel, který rozdává body – co si mohl víc náš soupeř přát.

Prostředí, v kterém se utkání hrálo, to je jediné co lze z hlediska našeho družstva hodnotit kladně. A trochu snad dvě vítězné partie naších hráčů.

V prvním případě Vlaďa Konvalinka sehrál s M. Pickem dobře zahájení a po celou partii nebylo o jeho převaze pochyb, za to průběh partie Petra Lánského s S. Němcem byl jako houpačka, jednou mohl vyhrát bílý a za chvíli černý. Nakonec vyhrál Petr v pozici diagramu č.1, když soupeř / bílý /zahrál 52. Je5+ a po 52......Ke8 nemá bílý další šach a je ztracen, neboť z matové sítě černého nelze již vyklouznout. Ovšem bílý se mohl ještě zachránit, kdyby zahrál 52. Dc4+, protože se černý král nemá kde schovat a partie by skončila remizou. Ještě jedna pozice z této partie, která dokumentuje mé tvrzení, že průběh byl jako na houpačce, třeba tato z 36. tahu / viz diagram č.2 /. Kdyby bílý zahrál 36. Db8 tak by asi brzo vyhrál.

Zato Vlaďa Konvalinka, jako bílý ,vyhrál jednoznačně jeho soupeř se mohl vzdat již dříve než v 33. tahu, např. V 27. tahu, viz diagram č.3: 27.Sxf5, gxf5, 28.Vxf5, Dg6, 29. V5f4.

K celkovému zisku družstva 2,5 bodu přispěl i Standa Bulva remizou.

Jinak členové „ klubu seniórů „ / J. Valtera, K. Martinec, A. Šperlich / nevzládli závěry partii, asi po třech hodinách hry to byl, je a asi bude častější problém.

Bohužel kvalitní mládež ještě nedorostla, v neděli ji zastupovali Jirka Žamboch a Martin Benda - bez úspěchu, a to jsou asi určující faktory naších nezdarů.

A.Š