Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 

KRAJSKÁ SOUTĚŽ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
 

pokračovala 5.12.2010  4. kolem, v němž ŠK Kralupy  n. Vlt. B přivitalo doma družstvo TJ Neratovice B. Zápas nezačal pro nás dobře. Mladík jménem Anaškin Arsenij nastražil našemu Standovi Bulvovi, v zahájení lečku. A my dříve narození, kteří se učili zahajení před pár desitkami let, tam do té lečky někdy spadnou..... tak se stalo Standovi a po necelé půlhodině jsme prohravali 0 : 1.
Zato další mladík v družstvu hostů Verner Jan tak úspěšný v zahájení nebyl. Pavel Rynt naopak vyšel ze zahájení lépe a soustavným tlakem donutil soupeře k rozhodující chybě, viz diagram č.1:  12.......Jg6 zahral náš hráč jako bílý 13. S x b6, Jf4  14. Dg4 + a černý je bez figury.
Za současného stavu 1 : 1 dostal Karel Martinec nabídku remízi od Vlad. Kučery. Náš hráč měl lepší pozici – viz diagram č.2. Jelikož v některých partiích nebyla naše situace přiznívá, nechal kapitán našeho hráče pokračovat ve hře.


V partii Aleš Palas – Baran Peter probíhaly poziční strategické manévry obou hráčů, s jednou vyjímkou, bílému nějak více ubíhal čas, dostal se časové tísně, kterou nezvládl, nakonec mu spadl praporek a my jsme prohravali 1:2
Pavel Popelka udržel cennou remizu s Kacafírkem Mirosl. A stav utkání byl 1,5 : 2,5. Potom se stalo, co se stát nemělo. Martinec tu svoji lepší pozici nevyužil k vyhře, ba naopak dopustil se chyby a prohrál.

Stav byl tedy hrozivý 1,5 : 3,5 a ve hře byly ještě tři partie. Franta Seiner byl na pokraji prohry. Vláďa Konvalinka začal zlepšovat svoji pozici.  Petr Lánský dostal nabídku remízi od Parpela P., a proto zde jsme vyčkavali s přijmutím. Vlaďa Konvalinka měl ze začátku problémy s další mladežnickou naději Neratovic a to s Jiřím Rýdlem. Ale pouze do 18. tahu, kdy se bílý / Rýdl / soustředil na zisk pěšců na soupeřovém kralovském křídle a podcenil útok černého / Konvalinka / na opačném křídle, viz diagram č.3 :
místo klidného tahu 18. Vab1 zahral bílý Dh5+ a po 18.......Se7 a 19. Dxh6 pustil našeho hráče do útoku 19.......Dxb2 a tento útok vynesl černému zisk materiálu, viz diagram č.5 a to tahem 24.Vxc3. Dále se pokračovalo 25.Dxf8+ , Sxf8. 26.Vxc3, Dxe5 a náš hráč již partii nepustil.
Ovšem v partii Veselý Jiří – Seiner Frant   se začaly dík věci.  Pozice / viz poslední diagram / nabízela bílému úspěšný postup bílých středových pěšců např. 33.e6, Ve8. 34.Vxc8, Vxc8. 35.d7, Vd8.36.e7, místo toho začal bílý zmatkovat, o ty pěšce přišel a v následnou koncovku ještě prohrál.Partie Parpel – Lánský mohla tedy být dána za remizu a zápas skončil celkově 4 : 4. Chce se řící zlatý bod, ale v situaci kdy nám potenciální soupeři o zachranu / Odolená Voda, Hostivice, Dobrovice / uníkají za tři body je to málo.

 

                                                   AŠ