Šachový klub Kralupy nad Vltavou
adresa hrací místnosti:
Hotel  Sport v Kralupech nad Vltavou,
Sídliště U Cukrovaru
 




 


 

Kralupy  B – Slovan Velvary 28.10.2012  4:4

Družstvo B nastoupilo v skoro základní sestavě se sousedními Velvary. Paradoxně nejblíž ze všech účastníků z domova do hrací místnosti měl hostující Jirka Leník, i když s naším Kájou Slapničkou vyhrál opravdu jen o několik kroků. A výsledky? Tradičně první podepisoval partiář začal Karel Martinec po remíze právě s Leníkem (nelze však hodnotit jinak než jako první ztrátu ½ bodu), následoval vyrovnaný průběh na zbývajících šachovnicích, kdy Tonda Šperlich ztrácí přehozením tahů bod, který naštěstí vyrovnal Pavel Rynt svojí výhrou. Při další vyrovnané hře, kdyby se splnila očekávání, se mohl výsledek odhadovat na hladké vítězství Kralup. Ještě Vláďa Konvalinka dává ve vyrovnaném boji remízu.  Ale z nadějné pozice Jirka Valtera neuplatňuje pozici věže proti střelci , Karel Slapnička s Davidem Němcem přetahuje strunu a nenalézá úderné řešení složité pozice. Prohráváme 2,5:3,5. Zbývá Jirka a Pavel. Pavlův soupeř ve vyrovnané pozici nabízí remizu, kterou musí Pavel Popelka Hofnerovi odmítnout s nutností boje do holých králů. Jirka Kopecký s Růžičkou  přechází do koncovky stejnopolných střelců s nutnými dlouhými propočty. Naštěstí vlivem únavy po 4 hodinovém lavírování Pavlův soupeř přehlíží v lehké pozici figuru a okamžitě vzdává. Nyní osud výsledku visí na Jirkovi, kdy aktivita jeho krále nakonec dává záruku remízy s možností dalšího boje, ale oba soupeři se dohodnou na remíze bez prověření nejrůznějších variant, kde se štěstěna mohla otočit na jakokoliv stranu.

Takže 2 výhry, 2 prohry a 4 remízy  je zatím maximum na začátku sezony, ale stejně jako ve fotbale - bez gólů se nedá vyhrávat.
To je pohled jednoho z vítězů - Pavla Popelky. A nyní hodnocení kapitána Tondy Šperlicha:

Osobní hodnocení šachisty, tzv. ELO, má určovat kvalitu hráče. Kdybychom toto brali v úvahu při našem utkání prvního kola regionálního přeboru se Slovanem Velvary, měl by být výsledek 7 : 1, případně 6 : 2, pro naše družstvo. Slovan Velvary totiž měl převahu v ELO bodech pouze na 8. šachovníci / skoro o 200 bodů /, a na prvních dvou šachovnicích byl sice rozdíl v jejich neprospěch, ale velmi malý. Z tohoto pohledu výsledek 4 : 4 je možno hodnotit jako neúspěch. Ale berme jeden bod, vždyť je to pro toto družstvo první bodový zisk po roce učinkování v krajských soutěžích.

K jednotlivým šachovnicím: Na první šachovnici za domácí Karel Slapnička za hosty David Němec, rošady na opačných stranách, tedy útoky jeden na královském a druhý na dámském křídle, hostující hráč byl úspěšnější, ale jen proto, že Kája ve vhodnou chvíli neustoupil svým napadeným jezdcem z c3. Jinak stál celou partii lépe. Tedy 0 : 1

Jirka Kopecký na druhé šachovnici s M. Růžičkou rozhodoval, jeho partie jako poslední celé utkání. Ač se snažil rozhodnout partii ve svůj prospěch, nešlo to – 0,5 : 0,5.

Na třetí šachovnici Pavel Popelka získal celý bod za trpělivost v čekání na chybu soupeře, ta se také stala, F. Hofner nechal stát ohroženou figuru a hned se vzdal.

Vláďa Konvalinka na další šachovnici s J. Žakem nezískal za celou partii žádnou výhodu a soupeř taky, tutiž remiza.

5 šachovnice: Jirka Valtera s A. Červenkou pěkným útokem získal kvalitu, ovšem našemu hráči se v koncovce nepodařilo tuto výhodu uplatnit. V diagramu č.2 si může každý odskoušet zda-li se ta koncovka dala vyhrát.(Určitě se dalo zkusit vyměnit věž za střelce se ziskem černého a-pěšce, čímž by si bílý vytvořil volného b-pěšce, kterého by navíc ve většině případů měnil na b8 v dámu se šachem. Černý by se musel bránit hodně počítěčově, aby z toho vybruslil... Valtera se však rozhodl napadat slabinu na e6 zevnitř, což k výhře nevedlo)

Na šesté šachovnici Pavel Rynt s S. Linhartem měl celou partii pod kontrolou, svou výhodu nakonec uplatnil – diagram č.3: zde je vidět, že po 27.....De5 je rozhodnuto, 28 Vxe5, Dxe5+ 29 Kg1, Dxg4+

Karel Martinec zvolil jako bílý s teoreticky slabším soupeřem taktiku neprohrát, vyměnit co nejvíc figur, pozici zablokovat a remiza je na světě. Soupeř, Jiří Leník, mu v tom ochotně pomahal, vždyť pro něho ona remiza byla celkem úspěch.

Na osmé šachovnici se utkali Ant. Šperlich,jako černý, s F. Vokatým. Toho rozhodilo to, ač věděl, že soupeř má jedinou hrozbu tutiž průnik pěšce po c sloupci a věděl také jak mu čelit, ale nezahral to – viz diagram č.1, tahem 32.......Vc8 33. Vc2, Vb8 34.c5, dxc5, 35 Sxc5, Vc8 36 Vec4, Vd1 Místo toho zahrál černý hned 32.....Vb8. Ještě to sice nebyla hned prohra, ale černý to psychicky neunesl a každý další jeho tah byl na jeden nebo více otazníků až to došlo k prohrané partii.

A.Š.