Kralupy

  Home   |   Kalendář akcí   |   Kultura   |   Sport   |   Zpravodaj   |   Kralupské firmy   |   Hokejbal   | Čtvrtek 16. května 2024   
 Zpravodaj





Zpravodaj > Duben 2005

Zdravá zábava pro každý věk



Již dlouho jsem se nezmínil o naší houbařské partě. Ne, nerozpadla se, stále drží. Když počasí přes zimu příliš nepřeje návštěvě lesa, udělali jsme si jiný kulturní program, tzv. „předhubnou“. Sezení spojené s večeří. Účast byla taková, že kterákoliv politická strana v Kralupech by bledla závistí. Stranickými problémy se ale zásadně nezabýváme, i když víme, že by se našel jedinec, který by na 1. máje rozhodně nešel na májovky, ale do průvodu. Těch je naštěstí tak málo, že kdyby to stejné bylo v celostátním měřítku, neměli by ani procenta na parlament. Při tom ale dění kolem, nás nenechává chladnými. Jednoznačně jsme se shodli, že by náš „první mašinfíra“ udělal lépe, kdyby nás vozil vlakem na houby na křivoklátsko. My bychom ho za to naučili hledat. Probrali jsme otázku výstavby centra města a hrozbu další povodně. Naším městem (zatím) projíždí nejnovější a nejrychlejší český vlak. Naplánovali jsme si a za deset dnů také uskutečnili výlet Pendolinem do Děčína.
Pojďme ale do lesa. Co tam můžeme v dubnu čekat? Samozřejmě tam, kde bude ležet sníh, tak nic, ale kde zůstane už jenom dobře promočená půda a dodá-li jí slunko i nějaké teplo, pak duben je měsíc smržů, výborných hub, vhodných pro všechny druhy zpracování. Smrži s majonézou jsou prý lepší, než humrový salát. Kde je budeme hledat? Na travnatých, částečně zastíněných místech, krajích lesa, lesních loukách, příkopech, hájích, ale i v parcích a zahradách. Smržů je velmi mnoho druhů, není třeba mít obavy, všechny jsou jedlé. Jenom pamatujte, že před zpracováním je nutné houby spařit horkou vodou a ta se vylije. Výborná je blízká příbuzná smržů - kačenka česká. Jak je poznáte? Klobouk připomíná do vlnek a kudrlinek načesanou paruku, ve všech odstínech od žlutohnědé až po černohnědou. Ta nasedá na bělavý třeň, dosti silný. Celá houba je vždy dutá! Jediná možná mýlka je s ucháčem obecným. Roste ve stejnou dobu a na stejných místech, ale klobouk zřetelně připomíná mozkové závity. Staré atlasy ho uváděly jako jedlý, ale po řadě otrav se zjistilo, že obsahuje gyromitrin, který po rozložení poškozuje játra. Květen už bude s nabídkou pestřejší.
Nadívané smrže
Spařené smrže rozpůlíme, naplníme (jsou duté) směsí mletého masa (jakékoliv netučné zbytky), rohlíku, namočeného v mléce, vejce, sůl, pepř, pažitka či petrželka. Půlky spojíme párátky, dáme do zapékací misky, zalijeme smetanou s rozšlehaným vejcem a zapečeme. Podáváme teplé, s bílím pečivem.
Dobrou chuť.

MUDr. Egon Borek